Logo Puur na Tuur
Photo by juan pablo rodriguez on Unsplash

Je eigen plek innemen

Wat is mijn plek?


Zo lang als ik me kan herinneren, worstel ik met mijn plek. De juiste plek vinden en mijn plek innemen binnen mijn gezin van herkomst, de maatschappij en de wereld blijft een uitdaging. Dit zal voor mij wellicht een levensthema blijven.

En toch heb ik er via familieopstellingen heel wat inzicht in gekregen. Zo lukt het me steeds beter mijn plek in te nemen.

Photo by Jules Bss on Unsplash
Photo by Huha Inc. on Unsplash

Niet de jongste


Toen ik 18 was, kwam ik via een tante te weten dat mijn moeder een tijdje nadat ik was geboren een miskraam heeft gehad. Hier werd thuis nooit iets over verteld. Het is letterlijk en figuurlijk dood gezwegen. Totdat dit aan de oppervlakte kwam. Mijn eerste reactie was ongeloof en boosheid. Ik snapte niet waarom mijn ouders dit belangrijk feit voor mijn oudere zus en voor mij hadden verzwegen. “Het kwam er niet van. We vonden het niet zo belangrijk om het erover te hebben. We dachten er niet meer aan.” waren zo ongeveer de verklaringen van mijn ouders. “Bullshit” dacht ik toen nog “Hoe kunnen jullie zoiets belangrijks vergeten te vertellen!”

Het belang voor het gezin


Ook toen al – jaren voordat ik met opstellingen in aanraking kwam – wist ik dat een miskraam belangrijk is voor een familiesysteem en dat zoiets niet dient te worden verzwegen, maar te worden geëerd. Ik was dus niet de jongste in lijn, maar wel de middelste van 3. 18 jaar lang had ik niet de goede plek gehad in mijn gezin. Langzaamaan kon ik eindelijk mijn rechtmatige plaats innemen tussen mijn oudere zus en mijn jongere broer wiens ziel plaats heeft gemaakt.

Een jongetje


Intuïtief voelde ik aan dat het miskraam een jongetje was. De jongere broer die ik altijd heb gewild en heb gemist. Nu pas viel het puzzelstuk op zijn plaats. Wellicht verklaart dit ook mijn zoektocht naar balans en evenwicht. Niet alleen ben ik van sterrenbeeld Weegschaal, maar ik ben dus de middelste van 3. Ik sta letterlijk in het midden tussen een zus en een broer. En ik zoek ook heel erg naar de balans tussen het vrouwelijke en mannelijke in mij. Balans is een thema wat op heel wat vlakken in mijn leven speelt.

Photo by juan pablo rodriguez on Unsplash

Heling door opstellingen


Vele jaren later – ik was toen 30 – toen ik mijn eigen opstelling van mijn gezin van herkomst kreeg, werd het miskraam ingebracht. Op die manier kon de ziel van mijn jongere broer de plek krijgen die hij verdiende en werd hij geëerd als deel van het familiesysteem. Er ontstond  heelheid en heling in het systeem. De representant die stond voor mij, slaakte een zucht van opluchting en was zichtbaar geraakt. Ook voor mezelf was dit een hele helende ervaring. Een moment waarop ik eindelijk mijn plek binnen mijn gezin kon innemen.

Ik eer jou

Tijdens visualisaties, geleide fantasieën en meditaties heb ik mijn jongere broer geregeld ontmoet. Hij is voor mij mijn engelbewaarder. Mijn zus gaf me op een bepaald moment trouwens een klein beeldje van een engel. Dit symboliseert voor mij zijn ziel en heeft sindsdien een plek in huis waardoor ik altijd contact met hem kan maken.

“Broer, ik heb je nooit fysiek ontmoet. Jouw ziel is gegaan alvorens het hier op aarde kon zijn. Ook al ben je gegaan, je hebt voor altijd een plek in mijn hart en ziel. Ik eer je als jongste in de lijn en als mijn jongere broer. Ik voel jouw steun en aanwezigheid en neem je bij de hand. Ik hou van jou.”

Photo by Aarón Blanco Tejedor on Unsplash

Herken je dit? Ga hiermee aan de slag

Wil je hier voor jezelf ook mee aan de slag, dan zijn de opstellingendagen iets voor jou.
Tijdens een familieopstelling kijken we naar de onbewuste dynamieken die in jouw familiesysteem spelen en hoe je jouw eigen plek (opnieuw) kan innemen.

Ga de uitdaging aan

Ben jij bereid om werkelijk jouw leven te leiden zoals het voor je is bedoeld, wil je oude patronen transformeren en jouw eigen plek innemen?
Ga dan nu de uitdaging aan en doe mee met een opstellingendag.

Deel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verwante berichten

Photo by juan pablo rodriguez on Unsplash

Je eigen plek innemen

Wat is mijn plek? Zo lang als ik me kan herinneren, worstel ik met mijn plek. De juiste plek vinden en mijn plek innemen binnen

Het geschenk van triggers

Van oude overtuigingen Onlangs werd ik getriggerd door iets wat mijn partner zei. Het was niet zozeer wat hij zei, maar wel het feit dat

Photo by Jordan Whitfield on Unsplash

Zien en gezien worden

Het belang van oogcontact In zowel individuele als groepssessies zoals familieopstellingen of innerlijk kind werk valt me het belang van oogcontact steeds opnieuw op. De ander zien én gezien worden

Photo by Ross Findon on Unsplash

Omarm het gekwetste kind in jezelf

Een tijdje geleden gebeurde er iets waardoor ik bij mezelf onmiddellijk een gevoel van teleurstelling en boosheid voelde opkomen. Omdat dit gevoel erg sterk was,

10 tips voor een
na-Tuur-lijker leven​

Schrijf je in en ontvang het eBook