Logo Puur na Tuur
Gestapelde stenen

Hoe jezelf te reguleren zonder uit huis te komen

Hoe kan je in tijden van Corona wanneer het aan te raden is om “in uw kot” te blijven en je aan social distancing moet doen toch jezelf reguleren zodat je niet in overlevingsmodus of langdurige stress hoeft te blijven.

Herkenbaar

Dit artikel in de Washington Post is voor mij heel herkenbaar.

Ondanks mijn oorspronkelijke weerstand om online sessies te geven, had ik de afgelopen maanden omwille van Corona geen keuze en moest ik wel online aan de slag om cliënten te ondersteunen.

Wennen

In het begin was het geven van online sessies en workshops even wennen:

  • waar zet ik mijn laptop?
  • hoe ga ik zelf zitten zodat ik goed in beeld ben en ook nog hoorbaar?
  • wat met de internetverbinding? Is die wel snel en stabiel genoeg?
  • hoe kan de cliënt zijn/haar scherm plaatsen zodat ik die goed kan zien en horen?

Extra dimensie

Het was even wennen en uitproberen in het begin, maar al gauw merkte ik dat het best wel goed werkt én ook een soort intimiteit geeft die je bij reguliere sessies niet hebt. Want als therapeut kijk ik letterlijk binnen in de huiskamer en het dagelijks leven van de cliënt, met alle patronen en gedragingen die daarbij horen. Dit is iets wat ik normaal gezien nooit te zien krijg, want de cliënt komt tot bij mij. Dus die online sessies geven eigenlijk een extra dimensie.

Veilige setting

Als therapeut creëer ik een veilige setting in mijn praktijkruimte. Maar misschien is de meest veilige setting wel iemands (t)huis. Sommige cliënten gaan in hun slaapkamer zitten of een andere plek die heel erg veilig, vertrouwd en van zichzelf voelt. Bovendien hoeft de cliënt zich niet te verplaatsen naar Racour of Herent en kan hij/zij vanuit het comfort van de eigen woning een sessie volgen.

Lichaamsgericht werken

Als lichaamsgericht psychotherapeut werk ik vaak met beweging, aanraking, innerlijke dialogen en opstellingen. En ook dit lukt online. De cliënt kan bewegen voor het scherm en ook innerlijke dialogen en zelfs opstellingen kunnen online. Soms dient de cliënt dan het scherm even anders te plaatsen, maar het lukt allemaal. En best nog goed ook. Enkel het aanraken kan dus niet: ik kan de cliënt niet aanraken, maar dan werk ik met selftouch en vraag de cliënt zichzelf aan te raken. Of gebruik visualisaties waarbij ik de cliënt laat voorstellen dat ik hem/haar aanraak.

Keerzijde

Uiteraard heeft het online werken ook een keerzijde. De internetverbinding dient stabiel te zijn, zowel bij therapeut als cliënt, zoniet hapert het beeld of geluid. Of blokkeert de online sessie en moet je opnieuw verbinden. In zo’n online sessie mis je ook het fysiek samen zijn en zie je niet het volledige lichaam van de cliënt. Dus de nuances in lichaamstaal zijn wat lastiger op te pikken. Maar het heeft ook heel wat voordelen zoals hierboven geschetst.

Workshops

Ook de workshops Reguleer jouw emoties die ik samen met Gerda geef, gaan verbazend goed en de reacties zijn heel positief. We zijn al aan het nadenken over een vervolg met een iets andere insteek.

Ambre

deelneemster workshop

“Ik heb echt genoten van de 'reguleer jouw emoties' groepstherapie sessie! Ik voelde me gebukt gaan onder alles toen we begonnen, vooral woede. Maar uiteindelijk voelde ik me lichter en creatiever. Schreef mijn intenties uit en tekende een voorstelling van de emoties die op me wegen. Ik beveel het zeker aan!”

Reguleer jezelf

Je kan bij mij terecht voor online sessies en workshops.
Zo heb jij als cliënt de keuze om jezelf te reguleren vanuit de veiligheid van jouw huis(kamer).

Extra: korte oefeningen om jezelf te reguleren

Deel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verwante berichten

Het Stille Midden

Het stille midden is de plek waar ik de laatste tijd steeds meer in wil vertoeven. De plek van meditatie, mindfulness. Die liefdevolle, neutrale en

Photo by juan pablo rodriguez on Unsplash

Je eigen plek innemen

Wat is mijn plek? Zo lang als ik me kan herinneren, worstel ik met mijn plek. De juiste plek vinden en mijn plek innemen binnen

Het geschenk van triggers

Van oude overtuigingen Onlangs werd ik getriggerd door iets wat mijn partner zei. Het was niet zozeer wat hij zei, maar wel het feit dat

Photo by Jordan Whitfield on Unsplash

Zien en gezien worden

Het belang van oogcontact In zowel individuele als groepssessies zoals familieopstellingen of innerlijk kind werk valt me het belang van oogcontact steeds opnieuw op. De ander zien én gezien worden

10 tips voor een
na-Tuur-lijker leven​

Schrijf je in en ontvang het eBook