Logo Puur na Tuur
Photo by João Silas on Unsplash

Van wond naar waarachtigheid

Triggers

Elke relatie – zowel een familie-, vriendschaps-, werk- en met name een liefdesrelatie – triggert je vroeg of laat in oude emotionele wonden. De ander zegt of doet iets waardoor je onbewust in een oud pijnstuk terecht komt.

Bijvoorbeeld: de ander laat telkens deuren open staan, waardoor jij die steeds opnieuw dient te sluiten. Je komt in een oud stuk terecht waarbij je als kind altijd jouw moeder of vader moest pleasen en jij er moest zijn voor hen in plaats van omgekeerd. Hun liefde moest je “verdienen” door allerhande klusjes te doen of opdrachten te volbrengen.

Vanuit deze pijn en vanuit jouw gekwetst kindstuk ga je dan ook op de ander reageren. Die ander komt op zijn of haar beurt eveneens in een gekwetst kindstuk terecht en gaat van daaruit reageren. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect en voor je het goed en wel beseft, reageren jullie beiden vanuit jullie oude verwondingen zoals twee gekwetste en verontwaardigde kinderen. De volwassenen die jullie normaal gezien zijn, zijn even verdwenen en verwijten worden naar elkaars hoofd geslingerd of er wordt afstand genomen.

Bewustzijn

Photo by Linus Nylund on Unsplash

Als je weinig of geen bewustzijn hebt op jouw emotionele wonden, jouw patronen en overlevingsmechanismen die tijdens jouw kindertijd zijn ontstaan (gekwetst kindstuk) en de triggers die ervoor zorgen dat je weer even in dit stuk terecht komt, is het moeilijk om in jouw volwassene te blijven en vanuit die volwassene te reageren.
Je voelt je gekwetst, niet gehoord, niet gezien, niet begrepen. Net zoals je jezelf als kind misschien bij jouw ouders voelde?

Heling

Heling ontstaat op het moment dat je die oude wonden en patronen (h)erkent waardoor je kan zien dat hetgene wat in het heden gebeurt iets ouds aan de oppervlakte brengt. Als volwassene heb je een keuze om mee te gaan in die oude film en jouw oude, vertrouwde weg te bewandelen (vb. uit verbinding gaan, jezelf afsluiten en beschermen, …) of een nieuwe weg in te slaan, zelfs al weet je nog niet hoe die weg eruit ziet. Het pad ontstaat slechts door het te lopen. Als kind had je geen keuze en moest je jezelf wel beschermen door allerlei patronen en overlevingsmechanismen te ontwikkelen.

Photo by Aarón Blanco Tejedor on Unsplash

Eigen verantwoordelijkheid

Photo by João Silas on Unsplash

Als jij als volwassene de nieuwe weg van de verbinding kan kiezen, dan benoem je wat er werkelijk bij je gebeurt. Je spreekt en leeft je eigen waarheid vanuit openheid, eerlijkheid en oprechtheid waardoor jouw waarachtigheid zichtbaar wordt. Je neemt voor jouw deel van het conflict de verantwoordelijkheid en laat het deel van de ander ook bij de ander. Dit is zijn of haar verantwoordelijkheid, niet de jouwe!

Mocht je toch vanuit die oude pijn en jouw gekwetst kindstuk hebben gereageerd – want dat gaat soms vliegensvlug – durf dan ook sorry te zeggen hiervoor en de verbinding met de ander te herstellen. Wat zijn jouw behoeften en waar liggen jouw grenzen op dat moment? Uit die naar de ander toe en vraag ook wat zijn of haar behoeften en grenzen zijn. Zo kan je onderhandelen en zien wat goed voelt voor beide partijen.

Je eigen wijze weg

Wat voor kind was jij? Was je gelukkig? Was je bang, verdrietig of verward? Kon jouw levensenergie stromen? Mocht je huilen, boos worden, warmte en aandacht vragen en/of ontvangen? Hoe werd je gezien in jouw seksualiteit, je uitbundigheid, etcetera?

Welke besluiten heb jij genomen over het leven? Welke overtuigingen over jezelf en het leven heb je toen opgedaan? Zitten die overtuigingen je nog in de weg om je leven te leven zoals jij dat eigenlijk wilt? Als volwassen man of vrouw heb je vaak nog te maken met die invloed van het innerlijke kind.

In de groeitraining voor volwassenen Je eigen wijze weg maak je als volwassene die je nu bent, op een intensieve en speelse manier contact met het kind in jezelf. Door dit kind opnieuw te ontdekken, kun je er achter komen dat een deel van je huidige leven nog wordt bepaald door ervaringen uit je kindertijd. Je leert hoe je als volwassene je eigen wijze weg kan bewandelen zodat je jezelf niet meer door de patronen en overlevingsmechanismen uit je kindertijd laat (over)leven.

Photo by Robert Collins on Unsplash

Bewandel jouw eigen wijze weg

Ik geef deze vierdaagse training met Gerda van den Top in Zuiderlicht Breda. Meer praktische informatie vind je op de Je eigen wijze weg website, de pagina op mijn website en Facebook.

Deel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verwante berichten

Photo by juan pablo rodriguez on Unsplash

Je eigen plek innemen

Wat is mijn plek? Zo lang als ik me kan herinneren, worstel ik met mijn plek. De juiste plek vinden en mijn plek innemen binnen

Het geschenk van triggers

Van oude overtuigingen Onlangs werd ik getriggerd door iets wat mijn partner zei. Het was niet zozeer wat hij zei, maar wel het feit dat

Photo by Jordan Whitfield on Unsplash

Zien en gezien worden

Het belang van oogcontact In zowel individuele als groepssessies zoals familieopstellingen of innerlijk kind werk valt me het belang van oogcontact steeds opnieuw op. De ander zien én gezien worden

Photo by Ross Findon on Unsplash

Omarm het gekwetste kind in jezelf

Een tijdje geleden gebeurde er iets waardoor ik bij mezelf onmiddellijk een gevoel van teleurstelling en boosheid voelde opkomen. Omdat dit gevoel erg sterk was,

10 tips voor een
na-Tuur-lijker leven​

Schrijf je in en ontvang het eBook