Logo Puur na Tuur
Photo by Tanya Nevidoma on Unsplash

Afwijzing, een zegen?!

Van afwijzing naar je eigen weg gaan

De afgelopen weken werd ik enkele malen afgewezen. Een opdracht en een docentenbaan bij een gerenommeerd opleidingsinstituut gingen niet door. Vroeger – wellicht zelfs tot enkele jaren geleden – zou ik dit heel erg als een afwijzing hebben gevoeld. Ik zou direct in mijn gekwetst kindstuk zijn geschoten met de bijhorende hardnekkige negatieve overtuigingen zoals “ik ben niet goed genoeg”, “ik ben niet om van te houden”, “ik kan het niet”, …

Nu merk ik echter dat deze “afwijzingen” me blijven uitnodigen en stimuleren om mijn eigen weg te gaan en mezelf met mijn kwaliteiten als therapeut verder in de wereld te zetten. Met name mijn praktijk uit te bouwen en mijn woonplek te laten uitgroeien tot een plek van ont-moeting en persoonlijke ontwikkeling. Werkelijk durven gaan voor mijn droom in plaats van erover te dromen.

Niet toevallig had ik onlangs een droom die heel erg ging over het aspect leerling – leraar. Het omarmen van mijn eeuwige leerling en de ontmoeting met mijn (innerlijke) leraar. Hele mooie symboliek.

Photo by Trevor Wilson on Unsplash

Negatieve overtuigingen transformeren

Photo by Suzanne D. Williams on Unsplash

En ook “geheel toevallig” gaan sessies met cliënten de laatste tijd vooral over negatieve overtuigingen en hoe die te transformeren naar positieve overtuigingen. Alles lijkt te wijzen op het loslaten van de ballast uit het verleden. Of beter gezegd leren omgaan met die ballast zodat die jezelf niet meer onderuit haalt.

En dit is tegelijkertijd vaak het struikelblok want het verleden heeft je natuurlijk ook gevormd tot wie je bent. Je identiteit is erdoor opgebouwd. Jij bent geworden wie je bent door de warmte en liefde die je hebt ontvangen én ook door de kwetsuren en trauma’s die je hebt opgelopen.

Van aanpassen naar eigen keuzes maken

Als kind moest je je nu eenmaal aanpassen aan jouw omgeving en je natuurlijke kwaliteiten inperken. Om de liefde van jouw ouders te ontvangen werd je “het brave jongetje” of het “liefdevolle meisje”.  Sommige kinderen gaan zelfs zover dat ze een “kameleon” worden en zichzelf volledig wegcijferen voor de ander. Er ontstaan negatieve overtuigingen zoals “ik ben niet om van te houden”, “ik mag er niet zijn”, “ik kan niet zijn wie ik ben”, … en je ontwikkelt allerlei vernuftige overlevingsstrategieën en patronen die toen als kind heel behulpzaam waren. Want je had geen keuze. Je moest je wel conformeren aan jouw ouders, jouw opvoeders, de schoolomgeving, de maatschappij.

Als volwassene heb je echter wel een keuze. Je kan kiezen om mee te gaan in die oude film of een nieuwe film maken. Je kan het oude, vertrouwde pad bewandelen of een nieuw pad stap voor stap vormgeven. Zelfs al weet je nog niet goed hoe dit moet. Als je in dit “niet weten” durft te blijven, dan ontstaat er vanzelf een beweging naar heling en transformatie.

Dit is natuurlijk niet zonder risico en investering, want het vergt wel wat om te durven jouw oude identiteit op te geven en een nieuwe identiteit te ontwikkelen. Je kan het vergelijken met een huis dat is gebouwd op wankele, onstabiele fundamenten (de negatieve overtuigingen en overlevingsmechanismen). Op een gegeven moment vertoont dit barsten. En je kan die barsten wel keer op keer opvullen, maar die blijven terug komen. En misschien stort het huis ook wel gedeeltelijk of geheel in. Wat rest is puin ruimen en nieuwe, stevige fundamenten bouwen op basis van jouw positieve overtuigingen en natuurlijke kwaliteiten. En zo steen voor steen een nieuw huis bouwen.

Photo by Vladislav Babienko on Unsplash

Uit de identificatie met je "oude" ik

Photo by Tanya Nevidoma on Unsplash

Het betekent uit de identificatie met jouw “oude” identiteit te gaan en loslaten wie je altijd dacht te zijn om te durven kijken naar wie je werkelijk bent in essentie, in jouw kern. Wat zijn jouw natuurlijke kwaliteiten, wat zijn jouw hartsverlangens? Dit kan je rationeel misschien wel bedenken vanuit jouw verstand, maar het betekent ook het doorvoelen en het belichamen met iedere cel van jouw lichaam. Werkelijk te durven gaan voor jouw leven met al jouw kwaliteiten. Het verbinden van jouw hoofd (verstand) met jouw hart (gevoel) en jouw buik (intuïtie). En dit dan ook nog eens laten doorstromen in jouw bekken (seksualiteit), benen en voeten (aarding, gronding).

 

De weg naar jezelf en jouw essentie

Kortom, een proces om jezelf terug te leren kennen. Wie ben jij? Jezelf te ontmoeten. Wie ben jij werkelijk? De weg naar binnen, naar je kern en essentie. Wie ben jij helemaal? Om dan terug de weg naar buiten, de ander, de omgeving te kunnen maken. Vanuit de verbinding met jouw authentieke zelf de verbinding met de ander aangaan.

Wat een mooie weg, een helend en transformerend proces, een levensveranderende ervaring. Ik gun het je van harte. Wil je hierin ondersteuning? Weet dat je bij mij terecht kan om hier in individuele sessies of via groepsworkshops naar te kijken en aan te werken.

 

Photo by Demi Kwant on Unsplash

Ga de uitdaging aan

Ben jij bereid om werkelijk jouw leven te leiden zoals het voor je is bedoeld?
Ga dan nu de uitdaging aan en contacteer mij voor een vrijblijvend gesprek.

Deel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verwante berichten

Photo by juan pablo rodriguez on Unsplash

Je eigen plek innemen

Wat is mijn plek? Zo lang als ik me kan herinneren, worstel ik met mijn plek. De juiste plek vinden en mijn plek innemen binnen

Het geschenk van triggers

Van oude overtuigingen Onlangs werd ik getriggerd door iets wat mijn partner zei. Het was niet zozeer wat hij zei, maar wel het feit dat

Photo by Jordan Whitfield on Unsplash

Zien en gezien worden

Het belang van oogcontact In zowel individuele als groepssessies zoals familieopstellingen of innerlijk kind werk valt me het belang van oogcontact steeds opnieuw op. De ander zien én gezien worden

Photo by Ross Findon on Unsplash

Omarm het gekwetste kind in jezelf

Een tijdje geleden gebeurde er iets waardoor ik bij mezelf onmiddellijk een gevoel van teleurstelling en boosheid voelde opkomen. Omdat dit gevoel erg sterk was,

10 tips voor een
na-Tuur-lijker leven​

Schrijf je in en ontvang het eBook